پیشفروش دو محصول تجاری سبک گروه ایرانخودرو یعنی «پیکاپ فوتون» و «ون وانا» که تاکنون تنها در نمایندگی ایرانخودرو دیزل فروخته میشد، بهزودی برای اولینبار از طریق نمایندگیهای فروش خودروهای سواری ایرانخودرو در سراسرکشور آغاز خواهد شد.
ایرانخودرو هدف از این کار را ایجاد سهولت بیشتر در فروش این دو محصول ایرانخودرودیزل اعلام کرده است که میتوانند در عین برخورداری از ماهیت باری و مسافری، بهعنوان خودروی سواری جوانان و خانوادهها مورد استفاده قرار بگیرند.
با این هدف، الزامات و زیرساختهای فروش محصولات ایرانخودرودیزل به مشتریان حقیقی در شبکه سراسری فروش ایرانخودرو فراهم شده است و برنامه این فروش نیز بهزودی اعلام میشود و در دسترس متقاضیان قرار خواهد گرفت.
در کشور ما وقتی صحبت از یک وانتبار سبک و کوچک میشود، تصویر وانت پراید با ظرفیت بارگیری کمتر از نیمتن و قیمت حدود ۱۷میلیونتومان تداعی میشود و تا حدودی نیز وانت آریسان با ظرفیت ۰٫۸ تنی و قیمت حدود ۲۷میلیونتومانیاش اما در بسیاری از نقاط دنیا، وانتبار نیم تا یکتن یعنی تویوتا تاکوما و تندرا، نیسان تایتان XD و فورد F150. این وانتبارها نسبتبه توان و ظرفیتی که در اختیار شما میگذارند، مناسب ترین قیمت خرید و کمترین مصرف سوخت و هزینه سرویسهای دورهای را تا ۵ سال دارند.
[caption id="attachment_212178" align="aligncenter" width="1280"]
جایگاه پیکاپها در بازار جهانی
حملونقل و جابهجایی کالا و بار همواره یکی از مهمترین مسائل زندگی بشر بوده که راهحلهای بسیاری را برای آن ارائه کرده است. در دنیای صنعتی امروز، حضور خودروهای مختلف سنگین و نیمهسنگین و حتی سبک باری بهعنوان راهکار مناسبی برای حملونقل بار شناخته میشود که با پیشرفتهای مختلف تکنولوژی، مدلهای بهروزی از این خودروها ارائه میشود.
در ایران با وجود آنکه حجم بار به دلایل مختلف کم شده است، برای جابهجایی بارهای سبک و توزیع اقلام مصرفی در شهرها از کامیونتها استفاده میشود و پیکاپها کمتر مورد استقبال قرار میگیرند.
این در حالی است در سراسر جهان، پیکاپها نهتنها گزینه مناسبی برای جابهجایی بارهای شهری و بارکشی در جادههای کوتاه بینشهری هستند بلکه بهعنوان خودروی خانواده هم مورد استفاده قرار میگیرند. از این رو، خودروسازان بسیاری تولید این محصولات را در دستور کار خود قرار میدهند و هر ساله آنها را با امکانات و ویژگیهای جدیدتر روانه بازار میکنند.
پیکاپها و ونها در آمریکا و اروپا
مهمترین انتظار مردم آمریکای شمالی از خودرو عملکرد بالاست. آمریکاییها دوست دارند خودرویی که سوار میشوند، حتیالامکان قدرتمند بوده و تواناییهای بالایی نیز در زمینههای مختلف داشته باشد.
[caption id="attachment_212177" align="aligncenter" width="1080"]
کشور آمریکا با داشتن دشتهای وسیع، صحراهای بزرگ و طبیعت وحشی، خودروهایی مقاوم، بزرگ و همهفنحریف را طلب میکند. بههمین دلیل نیز، شاسیبلندها و وانتهای غولپیکر فروش خیرهکنندهای در آمریکا دارند. همچنین بزرگراههای بیپایان و جادههای دور و دراز آمریکا نیازمند خودروهایی است که بتوانند بدون کوچکترین افت عملکرد، ساعتها در سرعت بالا رانندگی کنند. فرهنگ رانندگی آمریکایی را میتوان در شورولت سیلورادو و فورد F150 خلاصه کرد.
پیکاپهای غولپیکر و قدرتمندی که هیچ محدودیتی برای آنها وجود ندارد. هرچند بهنظر بسیاری از مردم دنیا، آنها موجوداتی نهچندان بهدردبخور هستند که معمولا بیشازحد مصرف میکنند و بیشتر از چیزی که لازم است فضا اشغال میکنند!
اما با اینحال گرایش مردم دنیا از خودروهای سدان به سمت شاسیبلندها میل کرده و از قضا پیکاپها هم بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته و در میان گزینههای خرید مردم عادی حضور پیدا کردهاند.
هرچند این گزاره هنوز درخصوص اروپاییها که به سمت خودروهای جمعوجور کممصرف حرکت میکنند، صادق نیست. بهویژه آنکه اروپاییها قصد دارند تا سال ۲۰۴۰ تردد خودروهای دیزلی و حتی بنزینی را در پایتختها و شهرهای بزرگ خود ممنوع کنند.
با اینحال، در اروپا مینیونها و خودروهای استیشن طرفداران زیادی دارند. چراکه این خودروها، علاوه بر داشتن کیفیت رانندگی یک خودروی سدان، فضای باری در حد یک SUV را به مالکشان عرضه میکنند.
در واقع، برخلاف آمریکا که وانتهای بزرگ فروش قابلتوجهی دارند، در اروپا معمولا از ون برای حمل بار استفاده میشود و وانتهای زیادی در خیابانها دیده نمیشوند. ونهایی مانند مرسدس بنز اسپرینتر و ویتو و انواع مختلف ونهای فولکسواگن در کاربریهای متفاوت بهوفور در خیابانهای اروپا به چشم میخورند.
ژاپنیها ؛ سازنده پیکاپ برای دیگران!
احتمال دیدن خودروهای بزرگی مانند تویوتا لندکروزر، نیسان پاترول و حتی وانتهایی مانند هایلوکس در توکیو بهمراتب کمتر از احتمال تردد این خودروها در کشورهای دیگر حتی در ایران است. میتوان گفت ژاپنیها استاد ساختن خودروهایی هستند که خودشان از آنها استفاده نمیکنند!
درحالیکه هایلوکس و لندکروزر در بسیاری از مناطق دنیا ازجمله خاورمیانه، بسیار محبوب هستند اما در ژاپن استفاده از MPVها و هاچبکهای کوچک بسیار بیشتر است. از طرف دیگر بسیاری از ژاپنیها خودروهایی را سوار میشوند که مخصوص بازار خودشان است و در بازارهای دیگر کمتر میتوان آنها را یافت.
حتی کلاسی از خودروها وجود دارد که ژاپنیها آن را برای بازار خودشان و باتوجه به قوانین دولت ژاپن ایجاد کردهاند. این کلاس از خودروها، K-car یا خودروهای K نام دارد و دارای محدودیتهای خاصی از نظر ابعاد و حجم موتور هستند.
طول این خودروها نباید بیش از ۳٫۴ متر و پهنای آنها نیز نباید بیش از ۱٫۴۸ متر باشد. حجم موتور آنها محدود به ۶۰۰ سیسی و حداکثر توان این کلاس از خودروها به ۶۴اسببخار محدود شده است.
جالب است بدانید که بیش از ۴۰درصد از بازار ژاپن در اختیار این کلاس از خودروهاست و این یعنی سالانه بیش از ۲میلیون دستگاه خودروی K وارد بازار ژاپن میشود. خودروهای K در ژاپن برخلاف سایر خودروها که پلاک سفیدرنگ دارند، پلاک زردرنگی دارند که علامت مشخصه آنهاست.
این خودروها از عوارض بزرگراهی که رقم بسیار بزرگی در ژاپن است، معاف هستند و اجازه ورود به مناطق دارای محدودیت ترافیکی را دارند. همچنین این خودروها از نظر مالیات و بیمه از تخفیفات فراوانی بهره میبرند.
همانطور که ذکر شد اغلب خودروهای K برای بازار داخلی ژاپن طراحی و ساخته میشوند، اما برخی از آنها نیز عموماً با پیشرانههای قدرتمندتر در بازارهای دیگر جهان به فروش میرسند. از مدلهای محبوب این کلاس از خودروها در ژاپن میتوان از هوندا N-Box، دایهاتسو Move، سوزوکی آلتو و Lapin و میتسوبیشی eK نام برد.
[caption id="attachment_212179" align="aligncenter" width="532"]
سرایت علاقه به پیکاپ و MPV به کشورهای عربی
در کشورهای عربی سلیقه خودرویی مردم بسیار شبیه به آمریکاست. در این کشورها خودروهایی با عملکرد بالا و تواناییهای گسترده طرفداران بسیاری دارند. بهدلیل وجود صحراهای وسیع، طبیعت خشن و خیابانهای مدرن و عریض، در این کشورها خودروهای شاسیبلند و پیکاپها بسیار محبوب هستند و در خیابانها بهوفور دیده میشوند.
از سوی دیگر، امپیویها هم رفتهرفته جای خود را در بازار کشورهای عربی باز کردهاند. در اوایل ورود خودروهای امپیوی به منطقه خلیجفارس، استقبال از این خودروها در سطح پایینی انجام گرفت و این خودروها متاسفانه در بازار نتوانستند موفق ظاهر شوند اما خوشبختانه با طراحی جدید، ظاهر زیبا و مشابه خودروهای SUV، بار دیگر امپیویها توانستند در بازار موفق ظاهر شوند.
این خودروها با توجه به قیمت مناسب، آپشنها، امکانات رفاهی و میزان ایمنی که در اختیار سرنشینان قرار میدهند، میتوانند گزینه بهتری برای خرید نسبت به خودروهای شاسیبلند و نیز برخی دیگر خودروها برای کارها و خدمات مسافری باشند. همانطور که در حاشیه خلیج فارس توانستهاند بازار خود را متحول کنند، انتظار میرود در ایران نیز بازار خوبی را رقم بزنند.
نگاه تخصصی به تولید ون و پیکاپ
در کنار حرکتهایی مانند فروش ونها و پیکاپهای تولید ایرانخودرو دیزل در شبکه سراسری فروش سواریهای گروه ایرانخودرو، نگاه به تولید اینگونه محصولات نیز تخصصیتر شده که نمونه آن انتقال خط تولید وانت ریچ در گروه سایپا از شرکت پارسخودرو به شرکت زامیاد است و با هدف تجمیع خودروهای کار و تجاری سایپا در زیرمجموعههای تخصصی این گروه انجام شد.
پیش از این وانت ریچ در خط تولید پارسخودرو، یکی دیگر از زیرمجموعههای گروه خودروسازی سایپا تولید میشد اما به گفته محسن جهرودی، مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا به منظور انجام تخصصیتر در حوزه خودروهای کار و تجاری و تنوعبخشی به محصولات زامیاد، وانت ریچ از این پس در این شرکت تولید شود.